ТАБЕЛА ОД МАКЕДОНСКА КУГЛАРСКА ЛИГА 2022/23

Кугларски клубНАТПОБПОРНЕРПОЕНБОДОВИ
МАКПЕТРОЛ - А (м)2200164
ПЕЛИСТЕР 1982 - А (м)211092
ПЕЛИСТЕР ПИН (ж)211092
ГТЦ МУСАНДРА (м)211062
ВАРДАР 2014 (м)110052
МАКПЕТРОЛ - Б (м)110052
ПЕЛИСТЕР 1982 - Б (м)202040
ГТЦ МУСАНДРА (ж)202020

МАКЕДОНСКИ КУГЛАРСКИ КЛУБОВИ

Кугларскиот клуб „Макпетрол“ од Скопје е дефинитивно најпрепознатливиот македонски кугларски бренд во Европа. Се работи за најтрофеен клуб составен од репрезентативци и одлични куглари. Во своето богато клупско постоење (од 1977 година), зад нив до 2022 година имаат 21 шампионска титула во македонската кугларска лига, 11 пати победници на Македонскиот КУП додека на меѓународно поле своето најзначајно достигнување им е второто место на NBC Pokal, Augsburg, Германија, 2013 година. Клубот е препознатлив и по организацијата на нивниот турнир „Гаврило Гаврилски“ еден од посилните европски турнири каде што учествувале елитни тимови со што значајно придонесуваат за квалитетната понуда на македонската публика и љубители на кугларскиот спорт.

Кугларскиот клуб „Вардар 2014“ од Скопје е млад (2014 година), но за своето кратко постоење исклучително успешен кугларски клуб. Основан од семејството Димитровски, клубот донесе свежина и динамика во македонската лига. Клубот значително ја засилува македонската сениорска репрезентација со своите најдобри поединци. Најзначајно клупско достигнување до 2022 година им е шампионската титула во 2021 година. Биле освојувачи на Македонскиот КУП 2 пати. Клубот традиционално го организира турнирот „8-ми Септември“ кој е силен меѓународен турнир и значен придонес кон македонската понуда на квалитетна кугларска игра и звучни кугларски имиња.

Кугларскиот клуб „Пелистер 1982“ од Битола е правен наследник на кугларскиот клуб „Хераклеа“ од Битола кој ги обединува сите машки битолски куглари од минатото. Тимот е составен од искусни повозрасни куглари кои одлично се надполнуваат со младите и перспективни играчи, што како еден сублимат говори за незгодна екипа која е тешко победлива на својата куглана во Битола и онаа старата и новата која е ултра модерна и знае да го решава шампионот. Во неколку сезони во македонската кугларска лига е вицешампион, а во последните години предничи и со своите млади куглари. На меѓународна сцена учествува на големите европски купови, но нема некој позначаен успех. Клубот има одлични меѓународни соработки со клубови од балканските земји.

Кугларскиот клуб „ГТЦ – Мусандра“ од Скопје е кугларски клуб кој постои долги години и клуб кој бил расадник на млади таленти. Клубот покрај машката екипа долги години вложува и во својата женска екипа што е огромен придонес кон развојот на македонското женско куглање.

Кугларскиот клуб Пелистер Пин е релативно нов клуб (2019 одина) кој е единствен клуб составен од кугларки. Она што е најбитно за клубот е што е составен од млади кугларки кои низ овој краток период собраа драгоцено искуство натпреварувајќи се со своите машки колеги, а најдобрите поединки ја сочинуваат и македонската женска младинска репрезентација.

МАКЕДОНСКА НАЦИОНАЛНА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА

Бројни настапи во различни временски периоди и различни генерации на куглари и кугларки. Селектори кои дале огромен придонес кон градењето на националните тимови во различни возрасни категории биле Александар Атанасовски (Мац), Менсур Ајдин и Дамир Фучкар.

Македонски најголем екипен успех

Светски вице-шампиони на Светското првенство 2013 во Унгарија

На светското првенство во куглање, 2013 година, одржано во Унгарија, македонската сениорска машка  репрезентација го постигна најголемиот успех во историјата на македонското куглање,  освојувајќи го второто место. 

Македонските куглари во националниот дрес редовно не претставуваат на големите светски првенства

Како ретко во кој друг спорт, македонски најдобри куглари се дел од големите светски првенства, екипни или поединечни. Иако кугларската федерација во последната деценија се соочуваше со сериозни финансиски проблеми, секогаш се наоѓаше начин да пратиме македонски репрезентативци на СП, најчесто теретот го носеа кугларските клубови.

 

ФЕДЕРАЦИЈАТА НИЗ БРОЈКИ

0
Години постоење
0 +
Регистрирани куглари
0
АКТИВНИ ПАТЕКИ ВО МОМЕНТОТ
ЦЕЛИ И ПРИОРИТЕТИ НА МАКЕДОНСКАТА КУГЛАРСКА ФЕДЕРАЦИЈА

Отворени можности за сите добронамерни љубители на спортот

Кугларската Федерација на С.Македонија се отвора кон пошироката јавност и нуди соработка во повеќе области. Располагаме со млади, едуцирани и амбициозни лица и веруваме дека со вмрежување на нашите потенцијалиможеме да направиме чуда. Доколку се пронаоѓате во нашите приоритети, Ве охрабруваме  да ни се придружите. 

KUGLARSKA FEDERACIJA NA REPUBLIKA SEVERNA MAKEDONIJA

PIC NUMBER: 890880690

Континуитет на светските првенства

Обезбедување на услови за непречена работа и настап на македонските репрезентативци на светските и европските првенства

Деблокирање

Нормално финансиско работење после децениски финансиски колапс и можност за планирање на активности најмалку 2 години оданпред

Квантитет и квалитет

Носење на што поголем број на млади лица на кугланите низ Македонија и перманенти едукации на македонските кугларски тренери за правилна работа со талентираните спортисти.

Нови куглани и кугларски градови

Време е куглањето конечно да се прошири во поголемите македонски градови и а се овозможи на поголема група на луѓе да се занимаваат со овој племенит спорт.

Подобри услови за македонските куглари и кугларки

Подобрување на третманот кој го имаат македонските куглари и кугларки од страна на надлежните институции и подобро пласирање на нашите активности во пошироката јавност.

Проекти за млади лица

Фокусот во наредните 8 години ќе бидат млади куглари и нова спортска енергија која ќе даде свој белег и ќе се воспитува да живее за овој преубав спорт како што е тоа случај со денешната генерација на куглари и кугларки.

НАЈНОВИ ИНФОРМАЦИИ

КУГЛАРСКИ ПРИЈАТЕЛИ

Вистински пријател е некој кој е тука за Вас, кога никој друг веќе не е