Среда, 28.12.2022, се игра последното 7 коло од Училишната кугларска лига на Општина Битола

Среда, 28.12.2022, се игра последното 7 коло од Училишната кугларска лига на Општина Битола

Училишната кугларска лига на Општина Битола се играше интензивно деновиве со тоа што во претходната недела се одиграа три натпревари, а во оваа недела се одигруваат два меча и лигата официјално заавршува во среда на 28.12.2022 кога ќе се одигра последното 7-мо коло. Веќе победникот е јасен, а тоа е екипата на ОУ Коле Канински,…

Македонските U18 надежи, одлично се претставија на турнир во Ковачица – Србија

Македонските U18 надежи, одлично се претставија на турнир во Ковачица – Србија

Во Ковачица, Србија, на 17 и 18 декември, екипата Славиа беше домаќин на силен меѓународен кугларски турнир до 18 години каде што учествуваа куглари и кугларки од Србија, Хрватска, Словачка, Македонија и млади од домашната екипа. Македонската делегација беше составена од: Стефанија Алексовска, Андреа Вељаноска и Ивана Трајчевска од кк Пелистер Пин и Архан Арслановски,…

Второто коло од Училишната лига, драматична победа за само едно дрво на екипата на ОУ Климент Охридски од Битола

Второто коло од Училишната лига, драматична победа за само едно дрво на екипата на ОУ Климент Охридски од Битола

Второто коло од Училишната лига на Битола донесе големи возбудувања, а дефинитивно најдраматичен натпревар беше помеѓуу ОУ Климент Охридски и ОУ Тодор Ангелевски, кој заврши само за 1 дрво разлика за домашната екипа. Од вкупно 160 кугли кои се земаат во предвид, разлика од само 1 дрво. Фантастично. Натпреврот помеѓу ОУ Трифун Пановски и ОУ…

Започна реализација на кугларска училишна лига во Битола

Започна реализација на кугларска училишна лига во Битола

Во Битола започнува уште еден голем проект на КФСМ насловен „Кугларска училишна лига на Битола“ во кој партиципираат ученици од 7 основни училишта од Општина Битола, генерално од 9-то и 8-мо одделение, а КФСМ го реализира проектот со заеднички сили на Федерацијата за училишен спорт на Македонија и Општина Битола од една страна и Сојузот…

Лицата со попреченост куглаа во Битола под мотото – КУГЛАЊЕ, НОВ ПРЕДИЗВИК

Лицата со попреченост куглаа во Битола под мотото – КУГЛАЊЕ, НОВ ПРЕДИЗВИК

Благодарение на неодамна потпишаниот Меморандум за соработка помеѓу КФСМ и Сојуз за спорт и рекрација на инвалиди Битола, на 08.12.2022 беше реализиран турнир каде куглаа членови со попреченост од цела држава, вкупно 40 луѓе. Она што остави силен впечаток е мотото под кое се одржа овој турнир – КУГЛАЊЕ – НОВ ПРЕДИЗВИК, а натпреварувачите без…

Андреа Вељаноска и Александар Mладеновски државни прваци за 2022 година во категорија U-23

Андреа Вељаноска и Александар Mладеновски државни прваци за 2022 година во категорија U-23

Во четвртокот, на 08 декември, во Битола, празнично се одржа младинското државно првенство, категорија U-23 во поединечна категорија. Беа пријавени само 10 куглари од 4 клубови од Македонија. Форматот на натпреварување беше два настапи во еден ден во многу кратко време, а оној со најмногу срушени дрва да застане на тронот. Исклучително тешко. Но и…

Aмбасадорот на БиХ ги отвори натпреварите помеѓу Македонија и Босна и Херцеговина

Aмбасадорот на БиХ ги отвори натпреварите помеѓу Македонија и Босна и Херцеговина

После долго време, КФСМ создаде услови да биди одигран официјален пријателски натпревар помеѓу најдобрите состави на Македонија и Босна и Херцеговина во машка и женска категорија.  Натпреварите беа во Битола на битолската куглана која што неодамна доби меѓународна лиценца и се овозможија услови да има натпревари од ваков вид што е за прв пат во…

Стефанија Алексовска и Андреа Вељаноска, најдобар женски пар

Стефанија Алексовска и Андреа Вељаноска, најдобар женски пар

Во Битола, на 26 ноември беше одржано Државно првенство за сениорки во куглање, дисциплина парови. Играа заедно со машките парови.  Беа пријавени вкупно 5 женски парови или вкупно 10 натпреварувачки од двата женски клубови кои се натпреваруваат во МКЛ. Она што израдува е одличната форма на младата Стефанија Алексовска од Пелистер Пин која со одлични…

Браќата Димитровски, државни прваци во парови за 2022 година

Браќата Димитровски, државни прваци во парови за 2022 година

Во Битола, на 26 ноември беше одржано Државно првенство за сениори во куглање, дисциплина парови. Оваа дисциплина долги години не беше активна и немаше ваков тип на натпреварување, но со враќањето во календарот на натпреварувања, се покажа како одличен концепт. Беа пријавени вкупно 19 машки парови или вкупно 38 машки натпреварувачи од сите клубови кои…

Потпишан Меморандум за соработка со Федерација на училишен спорт на Македонија
|

Потпишан Меморандум за соработка со Федерација на училишен спорт на Македонија

На 25 ноември, во Битола, после неколкуте консултативни средби и работни состаноци, официјално беше потпишан Меморандум за соработка помеѓу Кугларската Федерација и Федерацијата на училишен спорт.  Со овој Моморандум се отвораат можности за поблиска соработка помеѓу двете Федерации, куглањето ќе влезе во систем на натпревари кои ги организира ФУСМ, додека КФСМ ќе помогне логистички и…